środa, 7 grudnia 2016

Kulinaria - Przepis na chleb z ziarnami

"Dziel z innymi twój chleb, a lepiej będzie ci smakował."
Phil Bosman


Składniki:
1 kg mąki razowej
6 łyżek ziaren słonecznika 
3 łyżki dyni
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
5 dkg rozkruszonych drożdży
1 szklanka otrąb pszennych
1 litr ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zalać ciepłą wodą i ponownie zamieszać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia (przykryć miskę ściereczką). Po 20 minutach włożyć wyrośnięte ciasto do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec godzinę w temperaturze 200*C.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz