poniedziałek, 21 listopada 2016

Wypieki - pasja Emilki

Beza Pawłowej



Składniki

beza:
6 białek . 300g drobnego cukru , 1 łyżeczka soku z cytryny , 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

krem:
200g mascarpone , 400g ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru waniliowego , 1 łyżka cukru pudru , 400g ulubionych owoców






Przygotowanie
Beza Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.


Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.





Dziwne okazy bezy Pavlova
W świecie kulinarnej archeologii, oprócz zwyczajnych niczym nie wyróżniających się tortów Pavlova, możemy znaleźć 2 niezwykłe okazy bez o nazwie Pavzille i Pavkonga. Są to 2 największe na świecie torty Pavlovej stworzone przez cukierników nowozelandzkich. Pavkong mierzył 64 metry długości, natomiast mniejsza od niego Pavzilla miała jedynie 45 metrów. Do zrobienia Pavzilli wykorzystano 2000 jaj i 60 kg cukru. Tort udekorowano 150 litrami bitej śmietany i 75 kilogramami owoców. Pavkong pochłonął aż 5000 jajek i 150 kg cukru i również 150 litrów bitej śmietany. Ale to jeszcze nie wszystko. W sierpniu 2010 szef kuchni Aaron Campbell przyrządził wielką beza pavlova z 10.000 jaj i 600 kg cukru, a cały wypiek zajął powierzchnię 50 m2, czyli dwupokojowego mieszkania. Gigantyczna beza pavlova została podzielona na 10.000 porcji.




Ciekawostki
Anna Pawłowa była wybitną rosyjską primabaleriną , która legendą stała się już za życia . Jej występy można było oglądać w Rosji , Anglii , a nawet w Australii i Nowej Zelandii. Tam właśnie na jej cześć po raz pierwszy przygotowano ten tort bezowy , dla którego inspiracją stał się taniec baletnicy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz